Polonya Vizesi Nasıl Alınır? Polonya’ya yolculuk edecek olan bireyler vize başvurularını Polonya Konsolosluğu ile Büyükelçiliği ve Polonya Konsolosluğu tarafından yetki verilmiş kurumlardan alabilirler. Ayrıca vize başvuru merkezleri ile yolculuk acenteleri vasıtası ile alabilmeleri de mümkündür. Polonya konsolosluğunun kısa süreli yolculuk amacı taşımış olan vize başvurularını özel durumlar hariç doğrudan kabul etmiyor. Kısa süreli olan özel işlemleri Polonya Konsolosluğunun yetki vermiş olduğu kurumda vize danışman merkezleri ile seyahat acenteleri aracılığı ile yapılabiliyor.
Polonya Vizesi Nasıl Alınır?
Fakat uzun süreli Polonya vizesi çalışma ve oturum aile birleşme başvuruları var ise böyle bir konu bulunduğunda Polonya Konsolosluğuna ya da Polonya Büyükelçiliğine şahsi başvuru yapılması gerekir. Polonya Konsolosluğuna ya da Polonya Büyükelçiliğine şahsi başvuru yapıldıktan sonra Polonya vize başvurusu eğer kurumlara yapılmış ise başvurularının değerlendirilmesi ve onay alması yetkili Polonya Konsolosluğu tarafına aittir.
Polonya Konsolosluğu Biyometri İşlemi
Polonya’ya yolculuk edecek olan kişilerden vize işlemleri esnasında vize bilgi sistemi aracılığı ile parmak izi ibraz etmeleri talep edilir. Kimlik sahteciliğinin önüne geçmek amacıyla yapılan biyometri işleminde verilmiş olan parmak izi merkezlerinde tespiti yapılır. Bu sebeple vize başvurusunda bulunmuş olan kişilerin kendilerinden talep edilmesi zorunlu olan biometri veri on parmak izi için işlem esnasında hazır olmaları gereklidir. Polonya vizesi nasıl alınır sorusuna cevap veriyoruz.
Avusturya, Almanya, Belçika, İtalya Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa Hollanda, İspanya, İsveç, İzlanda, İsviçre, Letonya, Litvanya Lüksemburg Malta, Norveç ülkeleri için biyometri işlemi kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra Macaristan, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Norveç, Yunanistan gibi pek çok ülkede kullanılmış olan ve her geçen gün biraz daha yaygın duruma gelen biyometri işlemi 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de kullanılmaya başlamıştır.
Siyasi kimliğe sahip olan liderler aileleri ve beraberinde yolculuk eden bireyler uluslararası organizasyonlar tarafından resmi nedenler ile davet edilmiş olan kişiler hükümdarlar ve Krallar biyometri işlemine tabi tutulmayanlar arasındadır. Ayrıca birinci derece yakınına üye ülkelerin hükümetlerine ya da uluslararası organizasyonların resmi bir sebep ile davet ettikleri zamanda 12 yaşından küçük çocuklar şahsi başvuru yaptıkları zaman ve fiziksel olarak parmak izi vermeyecek durumda olan kişiler biyometri işleminden muaf olurlar.
Biyometri İşlemi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Polonya vizesi nasıl alınır? Biyometri işlemi yapılması sırasında vize sahibinin yapılacak işlemlerde sıkıntı yaşanılmaması için parmaklarında kesik hasar ya da kına olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Fiziksel olarak parmak izi verilemeyecek durumdaki kişilerin durumunu desteklemiş olan tıbbi rapor göstermeleri gerekiyor.
Polonya Konsolosluğu Başvuru Bölgeleri Nerelerdir?
Polonya vizesi nasıl alınır? Polonya Konsolosluğuna veya Polonya Büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunacak olan bireyler ve Polonya Konsolosluğuna konsolosluk işlemleri için başvuru yapanlar Konsoloslukta işlemlerini yapabilir. Ayrıca Polonya vatandaşları başvurularını ikamet ettikleri kentte bulunan veya o ile en yakın olan Polonya Konsolosluğuna yapması gerekir.
Polonya Konsolosluğuna vize başvurusu veya konsolosluk işlemleri başvurusu yapmayı düşünen bireyler başvuruda bulunmadan evvel işlemlerini hangi Polonya Konsolosluğunun yetki alanına girmiş olduğunu kontrol etmesi gerekir.
İstanbul ve İstanbul’a yakın olan şehirlerde ikamet etmiş olan bireyler vize konsolosluk işlemleri için Polonya İstanbul Başkonsolosluğuna başvuru yapmalıdır. Ankara ve Ankara çevresinde bulunan şehirlerde yaşayan kişilerin vize ve konsolosluk işlemleri Polonya Ankara Büyükelçiliğinin yetki alanında yer alır.
Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği haricinde Antalya Fahri Konsolosluğu İzmir Fahri Konsolosluğu ve Mersin Fahri Konsolosluğu vardır. İsmi geçen illerden ikamet etmiş olan bireyler vize ve konsolosluk işlemleri için Polonya Fahri konsolosluklarına da başvuru yapabilir. Polonya Fahriye konsolosluklarının ya da Polonya Konsolosluğu tarafından yetki verilmiş vize başvuru merkezlerinin sadece başvuru kabul ettikleri karar konusunda yetkili bulunmadıkları unutulmaması gerekir.
Polonya Konsolosluğu Vize ve Konsolosluk İşlemleri Hakkında Önemli Bilgiler
18 yaşında küçük reşit olmayan bireyler vize başvurularını baba veya anne tarafından ya da yasal varisi ile beraber veya bu kişilerin iznini gösterecek şekilde muvafakat name ile yapması gerekiyor.
Vize başvurusunda kullanılacak olan yolculuk belgesi vizenin bitiş tarihini takibe en az 3 ay daha geçerli olması ve yolculuk belgesinden Pasaportta vizenin belirtileceği en az 2 boş sayfanın olmaması halinde başvuru yapılmadan evvel yeni bir pasaport alınması talep edilir. Polonya vizesi başvuruları 15 ile 30 iş günü içinde sonuçlandığında Polonya Konsolosluğu vize başvurusu yolculuk tarihinden en az 30 gün önce yapılması uygun olur.
Polonya Konsolosluğuna başvuru yaparken Polonya ve Türkiye resmi tatilleri nedeniyle işlem sürelerinin uzaması söz konusu olabileceği için başvuru yapılmasının bu tarihlere denk gelip gelmediği göz önünde bulundurulması gerekir.
Vize başvurusu ile alakalı herhangi bir durum da Ankara Polonya Büyükelçiliği veya İstanbul’da yer alan Polonya Konsolosluğu vize başvurularında bulunmuş olan kişi fazladan bir görüşme talep edebilir.
Polonya Vizesini Kimler Alamaz
Polonya schengen vize müracaatında bulunacak olan kimseler istisnai olanları haricinde işsiz ise bakmakla sorumlu olduğunuz bireylerin geçimlerini sağlayabilecek düzende ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değilse ya da teminat olarak gösterebileceği Banka hesabı olması gerekir. Ayrıca araç ruhsatı tapu ve Türkiye’de bağlacı etmenlerini kanıtlamadığı halinde potansiyel bir göçmen olarak kabul edilecek olması nedeniyle vize işlemlerini başarılı bir şekilde sonlandırma durumu düşük bir olasılıktır.
Bu ve benzeri şartlara sahip olan Polonya vize başvurusunda bulunacak olan kimselerin yukarıda belirtilmiş olan bilgiler göz önünde bulundurulur ve bu bilgileri teyit ederek vize başvurularını bu bilgiler kapsamında başlaması gerekir. Polonya seyahatlerini vize başvurularının başarılı bir şekilde sonuçlanmasının ardından planlaması gerekir.
Polonya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Polonya için yapılmayı düşünen vize başvuru için süreye göre başvuru yapılması gerekir. 90 günü geçmeyecek ziyaretler için Polonya schengen vizesi tipi vize başvurusu yapılması gerekli olurken 90 günü aşacak yolculuklar için uzun süreli Polonya D tipi vize başvurusu yapılması gerekir. Polonya schengen bölgesine dahil olduğu için biyometri işlemi ve vize başvuruları ile birlikte yapılması zorunlu işlemdir. Bu sebeple Polonya vize başvuruları için randevu almak zorunludur. Randevu alınıp başvuru formu dolduktan sonra talep edilen evraklar hazırlanır. Daha sonra randevu günü evrakları teslim edilir.
Polonya Vizesi İçin Başvuru Sırasında Talep Edilen Evraklar
Polonya vizesi nasıl alınır?
Vize başvurusunda istenen evrak ve belgeler şunlardır;
- Pasaport yolculuk bitiminde 3 ay daha geçerliliği olacak şekilde
- Son 3 senede alınmış schengen vizelerinin fotokopisi
- Polonya vize başvuru formu ve vize talep dilekçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve beraberinde biyometrik fotoğraf 2 adet 35 45 milim ölçülerinde olması
- Tamamı vukuatlı olan nüfus kayıt örneği
- Finansal durumu göstermiş olan belgeler son 3 aylık aktif bir hesabın dökümleri ve talep edilen kadar miktar bakiye, tapu, araç ruhsatı, maaş bordroları, kira gelirini gösteren bölgeler
- Seyahat belgeleri gidiş dönüş uçak biletleri rezervasyonları konaklama yeri rezervasyonları seyahat sağlık sigortası 30.000 Euro teminatlı
- Ayrıca evli olan bireylerden ilave olarak evlilik cüzdan, çalışanlara ilave olarak vize talep dilekçesi izin belgesi
Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümü işe giriş bilgileri son 3 ay maaş bordroları vergi levhası imza sirküleri gibi evraklar belgeler gereklidir. Talep edilmiş olan evrakların hazırlanması konusunda ayrıntılı bilgiyi ülkenin diplomatik temsilciliklerinden öğrenilmesi vize başvurusu yapacak kişilerin yararına olacaktır. Ayrıca vize değerlendirme sürecinde ilave evrak talep edilebilir.