İsviçre, Macaristan, Slovakya, Slovenya, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Almanya gibi birçok ülke ile komşu olan Avusturya orta Avrupa ülkeleri içerisinde yer almaktadır. Denize kıyısı olmayan bu ülke toplamda 9 eyaletten oluşmakta ve resmi olarak Avusturya Cumhuriyeti adı ile bilinmektedir.
Oldukça eski bir tarihe dayanan Avusturya 1955 yılına kadar Macaristan ile birlikte Avusturya Macaristan olarak adlandırılmaktaydı. Ancak bağımsızlığını kazanan bu ülkeler içerisinde artık günümüzde Macaristan ayrı bir ülke Avusturya ayrı bir ülke olarak varlığını devam ettirmektedir.
Ülkede resmi olarak Avusturya Almancası konuşulsa da gayri resmi bakımdan oldukça yaygın bir şekilde Bavyera lehçeleri konuşulmaktadır.
Her ne kadar ülkenin herhangi bir denize kıyısı olmaması dezavantajı olarak görülse de hem ülkemizden hem de dünyadan birçok kişi çeşitli amaçlarla ülkeye seyahat gerçekleştirmektedir.
Avusturya bağımsız bir ülke olması nedeniyle sınırları içerisinde seyahat edecek olan kişilerden Avusturya vizesi talep etmektedir.
Ülkenin başkenti olan Viyana sadece başkenti değil en büyük şehri olma özelliği sayesinde de her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Viyana ve diğer büyük şehirlerine seyahat gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarımızın ise bu noktada Avusturya vizesi alma süreci için randevu vize olarak vermiş olduğumuz danışmanlık hizmetinden faydalanmaları gerekmektedir.
Avusturya Vize İstiyor Mu?
Avusturya vize istiyor mu? Konusu ülkemizden Avusturya seyahati gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından sıkça merak edilmektedir. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere 1955 yılına kadar dış siyasi olaylara karşı tarafsızlığını ilan etmiş olan bu ülke aynı yıl hem Avrupa Birliği hem de birleşmiş milletlere üye olarak taraflı bir politika benimsemeye başlamıştır.
Yine 1955 yılında schengen anlaşmasını imzalamış olan Avusturya bu tarihten itibaren ülkesine kısa süreli seyahat gerçekleştirilecek olan vatandaşlardan Avusturya Schengen vizesi talep etmeye başlamıştır.
Özellikle schengen anlaşması içerisinde yer alan ülkeler birbirlerine transit olarak herhangi bir vize almadan seyahat edebilirken vize talep ettiği ülkelerden gerçekleştirilen seyahatlerde de bazı muafiyet haklar söz konusu olmaktadır.
Ülkemizden Avusturya seyahati gerçekleştirmek isteyen gri pasaport, yeşil pasaport ve siyah pasaport sahibi vatandaşlar kısa süreli seyahatler kapsamında muafiyet hakkında sahip oldukları için Avusturya Schengen vizesi almalarına gerek yoktur.
Ancak bordo pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hem kısa süreli hem de uzun süreli seyahatlerinde mutlaka Avusturya vizesi almak zorundadırlar.
Avusturya Vize Türleri
Avusturya seyahati için kişilerin ilk olarak vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu noktada kısa süreli seyahatler kapsamında vize başvurusu gerçekleştirecek olan bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları uluslararası vize kategorilerilendirilmesi içerisinde yer alan Avusturya vize türleri üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Vize kategorilere kişilerin teslim edecekleri evrakları bir gül harç ücretlerini, danışmanlık hizmeti ücretlerini ve başvuru yapacakları kurumu belirleyen en temel faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Avusturya seyahati kapsamında kişilerin ülkede hangi amaçla ve ne kadar süre ile bulunacağına bağlı olarak çeşitlenmiş olan Avusturya vize türleri genel olarak şöyle sıralanabilir;
- Avusturya turistik vize
- Avusturya kültürel ve sportif etkinlikler vizesi
- Avusturya öğrenci vizesi
- Avusturya transit vize
- Avusturya tıbbi tedavi vizesi
- Avusturya iş vizesi
- Avusturya aile ziyareti vizesi
Bu vize kategorilerine göre kişilerin başvurularını gerçekleştirmeleri ve daha sonra kendilerinden talep edilen evrakları eksiksiz olarak teslim etmeleri gerekmektedir. Avusturya Schengen vizesi kategorileri olarak da bilinen bu kategoriler kişilere ülke sınırları içerisinde en fazla 90 güne kadar konaklama imkanı sunmaktadır.
Uzun süreli seyahatler kapsamında ise kişilerin 90 gün ve üstü süreyle ülke sınırları içerisinde bulunması mümkün olup bu seyahat amacına göre talep edilen vize kategorileri de farklılık göstermektedir.
Bu noktada kişilerin gerçekleştirecekleri vize başvuruları kısa süreli seyahatler için konsolosluk tarafından akredite verilmiş vize başvuru merkezleri veya seyahat acenteleri üzerinden gerçekleştirilirken uzun süreli seyahatler için doğrudan başkonsolos veya büyükelçilik üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Avusturya Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Avusturya vize başvurusu sırasında kişilerin kategorilerini belirledikten sonra bu kategorilere uygun kendilerinden talep edilen evrak bilgilerini de eksiksiz olarak öğrenmeleri gerekmektedir.
Bu noktada vize başvurusu gerçekleştirecek olan kişilerin randevu vize olarak sağlamış olduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında deneyimli vize temsilcilerimiz ile görüşme sağlayıp teslim etmeleri gereken evrak bilgilerini net olarak ulaşmaları oldukça önemlidir.
Avusturya vize başvurusu için kişilerden talep edilen evraklar kişilerin ülkede bulunma amaçlarına göre farklılık gösterebildiği gibi aynı zamanda kişisel durumuna, çalışma durumuna veya ülkeye seyahat etme süresine göre de değişiklik göstermektedir.
Avusturya vizesi için gerekli olan evraklar genel olarak şöyle sıralanabilir;
- En az 6 ay geçerli pasaport,
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- 3 aydan eski olmayan 3,5*4,5 ölçülerinde 2 adet Biometrik fotoğraf
- Otel, uçak rezervasyonları
- Seyahat sağlık sigortası
- Randevudan 15 gün önce alınmış 3 aylık banka hesap dökümü
- E devletten ikametgah
- Ticari Ziyaretler için Davetiye
- Nüfus kayıt aile örneği
- Açıklayıcı seyahat programı
Avusturya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Avusturya vize başvurusu nasıl yapılır? Sorusu özellikle bu vize türü için ilk defa başvuru yapacak kişilerin en çok merak ettiği konu içerisinde yer almaktadır. Başvuru süreci kapsamında merak ettiğiniz tüm soruların cevabına ve başvuru desteğine vize danışmanlık firmamızdan hızlıca ulaşmanız mümkündür.
Avusturya seyahati gerçekleştirecek olan vatandaşlarımızın borda pasaport sahibi olmaları halinde Avusturya Schengen vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir. Avusturya Schengen vizesi için başvurular avusturya’nın dış temsilcisi olma özelliği gösteren konsolosluklara değil konsolosluk tarafından yetki verilmiş vize başvuru merkezleri veya seyahat acentaları üzerinden yürütülmektedir.
Ulusal vize için başvuru yapacak olan kişilerin ise doğrudan Ankara Avusturya Büyükelçiliği İstanbul Avusturya Başkonsolosluğu veya İzmir fahri Konsolosluğu üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
Hem uzun süreli hem de kısa süreli seyahatler kapsamında başvuruların değerlendirilmesi hususunda ise yetkili merciler başkonsolosluk ve büyükelçilik olmaktadır. Bu nedenle kişilerin teslim edecekleri evrakların konsolosluğa iletileceğini göz önünde bulundurarak eksiksiz ve doğru şekilde teslim etmeleri oldukça büyük önem taşımaktadır.
Avusturya Vize Randevusu
Avusturya vize randevusu 2016 yılı itibariyle birçok ülkede başlatılmış olan biyometrik veri beyanı kararı ile zorunlu hale gelmiştir. Vize başvurusu gerçekleştirilecek olan kişilerin ilk olarak başvurularını başlatırken mutlaka Avusturya vize randevusu oluşturmaları ve daha sonra randevu merkezine giderek biyometrik veri beyanında bulunmaları gerekmektedir.
Avusturya vizesi randevusu nasıl alınır? Diye merak eden kişiler için randevuların kısa süreli seyahatler için vize başvuru merkezleri üzerinden uzun süreli seyahatler için ise doğrudan konsorsiyum üzerinden alınmaları gerektiğini söylemek mümkündür.
Planlanan seyahat tarihinden en geç 14 gün önce oluşturulması gereken Avusturya vize randevusu geç kalınması halinde başvuruların planlanan seyahat tarihine kadar yetişmesine neden olmaktadır.
Avusturya Vize Ücretleri
Avusturya vize ücretleri bulunma amacına, kişinin yaşına ve ülkede bulunma süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Her yıl Avusturya Büyükelçiliği tarafından belirlenmekte olan vize harç ücretleri dönemsel olarak da farklılık gösterebildiği için kişilerin mutlaka ödeme yapmadan önce güncel harç ücreti bilgilerine ulaşmaları gerekmektedir.
Bu kapsamda Avusturya vize ücretleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabına ve net ücret bilgilerine hocalarıyla ulaşmanız mümkündür.